Tol Eletronik Sepenuhnya Jambatan Pulau Pinang 9 September

Tol Elektronik Sepenuhnya Jambatan Pulau Pinang Bermula 9 September

Tol secara eletronik sepenuhnya beroperasi di Jambatan Pulau Pinang mulai 9 Setember ini. Tol elektronik bermaksud tiada lagi tol tunai. Anda hendaklah menggunakan kad 'touch n go', PLUSmiles atau Smart tag sahaja untuk memasuki Pulau Pinang bermula 9 September. Selain itu 4 lagi plaza tol juga akan berkuatkuasa pada tarikh yang sama adalah Jitra, Bukit Kayu Hitam ( Lebuhraya Utara-Selatan ) Lunas dan Kubang Semang ( Lebuhraya Butterworth-Kulim ).

tol elektronik, tiada lagi tol tunai, jambatan pulau pinang,
kredit to arenakereta.com

Khas buat penduduk Pulau Piang sila pastikan mempunyai kad 'touch n go' sekurang-kurangnya untuk mengelakkan kesulitan. Sekiranya belum membuat kad 'touch n go' anda boleh baca lagi panduan di bawah.

Cara Membuat Kad 'Touch n Go' serta Rebat Untuk Penduduk Pulau Pinang

Khas buat penduduk Pulau Pinang anda mendapat rebat 20% dan dengan rebat ini anda hanya perlu membayar RM 5.60 di Jambatan Pulau Pinang. Caranya adalah dengan :
1. Buat kad di pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang
2. Sila kemukan I/C

Rebat Untuk Mereka Yang Bermastautin Di Pulau Pinang

Cara untuk anda yang bukan penduduk Pulau Pinang tetapi bekerja disini. Caranya adalah :
1. Buat Kad di pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang
2. Bawa bil elektrik dan Bil air bersama-sama.

Pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang beroperasi pada setiap hari dari jam 7 pagi - 10 malam

Walau bagaimanapun aRz tidak pasti jumlah harga kad yang boleh dibuat. Jika mengikut harga terdahulu adalah RM 110 dan terdapat RM 100 di dalam setiap kad. 

Sila kongsikan kepada rakan-rakan anda sedikit sebanyak dapat membantu mereka untuk bersedia lebih awal.

Jangan Lupa Baca >> 10 PLAZA TOL LAGI LAKSANAKAN TOL ELEKTRONIK

Jumpa Lagi.

Comments

  1. mungkin ini penambahbaikan untuk mengelakkan kesesakan di pintu masuk jambatan, semoga ia berjaya dilaksanakan.Info yang baik aRz .

    ReplyDelete
  2. kat jb dah start dh. x pakai cash. kne pkai touch n go or smart tag..

    ReplyDelete
  3. Kalau bu├Ąt camni mayb dpt kuragkn kesesakan kan..

    ReplyDelete
  4. Hah.lepas ni g penang kena take note.tp mmg selesa pakai smart tag.xyah turun2 tingkap.

    ReplyDelete
  5. Wah... dah takde lagi bayaran tunai je... serba mudah sekarang...

    ReplyDelete
  6. kurg sikit kesesakan kan buat cmni

    ReplyDelete
  7. harap2 jgn laa terlupa bw touch&go laa..

    ReplyDelete
  8. Dia buat cmni hope boleh kurngkan jam lah kan hehe

    ReplyDelete
  9. harap dapat mgurangkan kesesakkn

    ReplyDelete
  10. Ia nak lancarkan aliran lalulintas, tak de laa sesak kan.. better plus buat promosi besar-besaran suapay semua orang tahu bagi elak masalah mse akan dtg.'')

    ReplyDelete
  11. yg takdak kad T&G boleh guna mykad

    ReplyDelete
  12. Assalam arz,
    seb baek iols memang dah ada TnG jambatan :)
    hubby iols pakai tesco TnG sajork he3

    ReplyDelete
  13. maka kuranglah jurutol... apapun, cara ini terbaik bagi menggelakkan kesesakan ..

    ReplyDelete
  14. herm..nak ke pulau pinang plak suatu masalah yg bsar..ahha..johor pi penang semata mata tuk buat kad yg ada rebat...ahahaha...

    ReplyDelete
  15. baguslah dpt elakkan kesesakan nti

    ReplyDelete
  16. tq 4 sharing the info...jemput singgah blog saya

    ReplyDelete
  17. jgn lupa topup sudah...hahahaha....kita pon dh ada kad 5.60 tu...hihihi

    ReplyDelete
  18. apapun jangan lupa bawak dan jugak tambah nilai.. nanti tak pasal2 sangkut kat situ..

    ReplyDelete
  19. Thanks for sharing this info aRz

    ReplyDelete

Post a Comment

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih