Tol Eletronik Sepenuhnya Jambatan Pulau Pinang 9 September

Tol Elektronik Sepenuhnya Jambatan Pulau Pinang Bermula 9 September

Tol secara eletronik sepenuhnya beroperasi di Jambatan Pulau Pinang mulai 9 Setember ini. Tol elektronik bermaksud tiada lagi tol tunai. Anda hendaklah menggunakan kad 'touch n go', PLUSmiles atau Smart tag sahaja untuk memasuki Pulau Pinang bermula 9 September. Selain itu 4 lagi plaza tol juga akan berkuatkuasa pada tarikh yang sama adalah Jitra, Bukit Kayu Hitam ( Lebuhraya Utara-Selatan ) Lunas dan Kubang Semang ( Lebuhraya Butterworth-Kulim ).

tol elektronik, tiada lagi tol tunai, jambatan pulau pinang,
kredit to arenakereta.com

Khas buat penduduk Pulau Piang sila pastikan mempunyai kad 'touch n go' sekurang-kurangnya untuk mengelakkan kesulitan. Sekiranya belum membuat kad 'touch n go' anda boleh baca lagi panduan di bawah.

Cara Membuat Kad 'Touch n Go' serta Rebat Untuk Penduduk Pulau Pinang

Khas buat penduduk Pulau Pinang anda mendapat rebat 20% dan dengan rebat ini anda hanya perlu membayar RM 5.60 di Jambatan Pulau Pinang. Caranya adalah dengan :
1. Buat kad di pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang
2. Sila kemukan I/C

Rebat Untuk Mereka Yang Bermastautin Di Pulau Pinang

Cara untuk anda yang bukan penduduk Pulau Pinang tetapi bekerja disini. Caranya adalah :
1. Buat Kad di pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang
2. Bawa bil elektrik dan Bil air bersama-sama.

Pejabat Plus Jambatan Pulau Pinang beroperasi pada setiap hari dari jam 7 pagi - 10 malam

Walau bagaimanapun aRz tidak pasti jumlah harga kad yang boleh dibuat. Jika mengikut harga terdahulu adalah RM 110 dan terdapat RM 100 di dalam setiap kad. 

Sila kongsikan kepada rakan-rakan anda sedikit sebanyak dapat membantu mereka untuk bersedia lebih awal.

Jangan Lupa Baca >> 10 PLAZA TOL LAGI LAKSANAKAN TOL ELEKTRONIK

Jumpa Lagi.

{ 20 comments.. read them below or add one }

anajingga anajingga 17 Aug 2015, 20:34:00
mungkin ini penambahbaikan untuk mengelakkan kesesakan di pintu masuk jambatan, semoga ia berjaya dilaksanakan.Info yang baik aRz .
Yuliana Wahit Yuliana Wahit 17 Aug 2015, 21:12:00
kat jb dah start dh. x pakai cash. kne pkai touch n go or smart tag..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 17 Aug 2015, 21:39:00
Kalau buät camni mayb dpt kuragkn kesesakan kan..
safurara safurara 17 Aug 2015, 22:39:00
Hah.lepas ni g penang kena take note.tp mmg selesa pakai smart tag.xyah turun2 tingkap.
TunSha Ayunie TunSha Ayunie 18 Aug 2015, 00:22:00
Wah... dah takde lagi bayaran tunai je... serba mudah sekarang...
Eintan Nurfuzie Eintan Nurfuzie 18 Aug 2015, 09:35:00
kurg sikit kesesakan kan buat cmni
Murniwati Awang Murniwati Awang 18 Aug 2015, 09:49:00
harap2 jgn laa terlupa bw touch&go laa..
Shiqin Sunshine Shiqin Sunshine 18 Aug 2015, 10:02:00
Dia buat cmni hope boleh kurngkan jam lah kan hehe
yanie yusuf yanie yusuf 18 Aug 2015, 10:48:00
harap dapat mgurangkan kesesakkn
Puan Wawa Puan Wawa 18 Aug 2015, 12:50:00
Ia nak lancarkan aliran lalulintas, tak de laa sesak kan.. better plus buat promosi besar-besaran suapay semua orang tahu bagi elak masalah mse akan dtg.'')
cikpinz cikpinz 18 Aug 2015, 14:37:00
yg takdak kad T&G boleh guna mykad
ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH 18 Aug 2015, 15:24:00
Assalam arz,
seb baek iols memang dah ada TnG jambatan :)
hubby iols pakai tesco TnG sajork he3
Mek Onie Mek Onie 18 Aug 2015, 17:54:00
maka kuranglah jurutol... apapun, cara ini terbaik bagi menggelakkan kesesakan ..
RahimAim BudakPrihatin RahimAim BudakPrihatin 19 Aug 2015, 11:37:00
herm..nak ke pulau pinang plak suatu masalah yg bsar..ahha..johor pi penang semata mata tuk buat kad yg ada rebat...ahahaha...
el el 19 Aug 2015, 15:37:00
baguslah dpt elakkan kesesakan nti
Nur Arifa Nur Arifa 19 Aug 2015, 20:41:00
tq 4 sharing the info...jemput singgah blog saya
zai zamree zai zamree 20 Aug 2015, 13:12:00
jgn lupa topup sudah...hahahaha....kita pon dh ada kad 5.60 tu...hihihi
izzeyda izzeyda 20 Aug 2015, 14:55:00
apapun jangan lupa bawak dan jugak tambah nilai.. nanti tak pasal2 sangkut kat situ..
Jari Manis Jari Manis 31 Aug 2015, 20:53:00
Thanks for sharing this info aRz
aRz MoHa aRz MoHa 29 Nov 2015, 19:33:00
semakin kurang peluang pekerjaan

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih