Yahoo You Winner RM 30,000

Hati-Hati Dengan Penipuan 

Zaman kini bermacam jenis penipuan dilakukan. Tidak kira lagi apa saja cara untuk menipu. Taktik penipuan ini tidak kira samada dari peringkat atas hingga peringkat bawah. Pagi tadi seorang rakan sepejabat terima mesej seperti gambar dibawah melalui sms. Daripada mesej yang dihantar pun kita dah boleh mengetahui penipuan ini. Hati-hati penipuan sekarang ini berbagai cara. Antara contoh lain seperti yang tersebar di facebook baru-baru ini mengenai 'gores dan menang'. 

penipuan sms, penipuan zaman teknologi,
penipuan melalui sms

Bagaimana nak elak dari kena tipu? Mudah saja...tiada cara untuk kaya dengan cara yang mudah. Usah tertipu dengan pujuk rayu menggoda menjanjikan kekayaan......ok.

Jumpa Lagi.

{ 39 comments.. read them below or add one }

Mrs Yatie Mrs Yatie 24 Nov 2015, 16:36:00
jangan sampai tertipulah kan :)
SalbiahM SalbiahM 24 Nov 2015, 16:44:00
pelik lah, dah banyak kali kes macam ni didedahkan pun, masih ada yang boleh tertipu...huhu
Sentiasa Panas Sentiasa Panas 24 Nov 2015, 16:59:00
Tapi ada juga yang tertipu kan, malang sungguh..
Cik Ash Cik Ash 24 Nov 2015, 17:09:00
ekin pernah gak dapat sms macam tu
Fendi Rocka Fendi Rocka 24 Nov 2015, 17:14:00
saya dah menang, anda bila lagi
budakbandunglaici budakbandunglaici 24 Nov 2015, 17:45:00
Macam mana dorang dapat no telefon kita?
budakbandunglaici budakbandunglaici 24 Nov 2015, 17:46:00
Macam mana dorang dapat no telefon kita?
Mummy Julia Mummy Julia 24 Nov 2015, 19:19:00
baca tajuk ingat contest..adehhh tertipu mummy...
Mummy Julia Mummy Julia 24 Nov 2015, 19:21:00
Sekarang banyak orang tipu orang.. moga2 kita tak terkena dan tertipu..
Siti Nurzafirah Siti Nurzafirah 25 Nov 2015, 08:04:00
kalau dapat msg macam ni, put aside ja selalu.. tak percaya langsung
umi alya umi alya 25 Nov 2015, 08:28:00
Kalau dapat mesej2 begini, ia terus masuk ke dalam spam..

entah le, naper boleh ada yang tertipah tertipu?? pelik2 orang kita ni..
Dr Singa Dr Singa 25 Nov 2015, 10:24:00
adoyaiiiii...
kot ya pun..
betullah kan grammar tu dulu
kehkehkhehhh

Bunda_nora Bunda_nora 25 Nov 2015, 14:13:00
Bunda pernah juga dapat msg2 penipuan sebegini....tapi malas nak layan, tak nak jadi cepat gelap mata bila dengar dan lihat jumlah yang berribu hengget...

Fikir secara logik akal...ada ke senang2 orang individu atau syarikat nak bagi kita ribu2 atau ratus ribu free ajer, kalau takder motif terselindung sebalik nyer...

Kena lebih berhati2 lepas ni..supaya tak terjebak..
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:03:00
zaman serba GST, minyak naik harga ada pula yang baik hati nak bagi wang sebanyak ini...pelik kan...tapi macam komen diatas kata...masih ada yang tertipu
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:07:00
yaaaa.....kat situ pun dah kantoi....tapi masih ada yang tertipu
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:08:00
haha kalau bertuah boleh pencen blogging
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:09:00
itulah...dah banyak peringatan dibuat masih ada yang tertipu...
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:10:00
malang tidak berbau SP hehe
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:11:00
lanjer arrr Fendi Rocka hehe
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:15:00
muahaha....jangan tertipu dengan nilai
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 00:17:00
orang tipu orang.....nasib baik orang-orang tak pandai tipu orang
Dunia Zumal Dunia Zumal 26 Nov 2015, 01:45:00
Orang kita nie mudah sangat terpedaya...
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 08:51:00
betul zumal...kalau nak kaya kena usaha sungguh-sungguh
hainom OKje hainom OKje 26 Nov 2015, 12:22:00
Memang betul Arz....penipuan semakin berleluasa sekarang ni. Takut terkena jugak walaupun kita dah berhati hati kan..
hainom OKje hainom OKje 26 Nov 2015, 12:34:00
Memang betul Arz....penipuan semakin berleluasa sekarang ni. Takut terkena jugak walaupun kita dah berhati hati kan..
aRz MoHa aRz MoHa 26 Nov 2015, 21:40:00
betul...penipuan pula selalu update dari hari ke hari...penipu semakin pintar
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip 27 Nov 2015, 12:18:00
dasat tuh.. amek laaa tahniah2.. ahaha boleh makan kitket setahun haha..
SyoklahSangat SyoklahSangat 29 Nov 2015, 17:18:00
Saya Dpt mcm tu, sy Forward balik. Hehehe
Zie Has Zie Has 29 Nov 2015, 21:06:00
scam bercambah sekarang ni ... sabor je lah
Zie Has Zie Has 29 Nov 2015, 21:06:00
dalam email ada scam, sms pun ada scam, message fb pun ada scam juga hurmmm
Jari Manis Jari Manis 29 Nov 2015, 23:06:00
kerap gak dpt msg mcm ni tapi bila fikir logik...xkan lah mudah je dorang nk bagi kan so terus IGNORE n DELETE je
Jari Manis Jari Manis 29 Nov 2015, 23:07:00
kasihan kalau pakcik makcik yg mudah percaya tu
dear anies dear anies 1 Dec 2015, 09:35:00
benda ni 1 perkara je boleh elak. KENA BANYAK MEMBACA. insya allah pasti boleh atasi

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih