Cara Memasang Top Komentator Bulanan

Tutorial Memasang Widget Top Komentator Bulanan

Salam. Dikesempatan ini saya ingin berkongsi sedikit ilmu yang dikongsikan kepada saya mudah-mudahan memberi manfaat kepada orang lain, terutama blogger. Sebenarnya saya juga belajar tutorial ini dari blogger lain. Walaubagaimanapun saya terlupa siapa. Semoga mereka yang membantu saya di dalam pembelajaran ilmu blogging ini dibalas oleh Allah SWT.

Baik, Widget Top Komentor Bulanan ini adalah untuk mengetahui siapa yang meninggalkan komen di blog kita setiap bulan. Mungkin ada yang ini menjadikan top komentor sebagai bloglist atau mahu diberikan reward.

Bagi aRz, mereka yang emninggalkan 15 komen setiap bulan akan dijadikan dimasukkan ke dalam bloglist Komen Tegar

Tercetusnya idea untuk membuat tutorial ini adalah kerana blogger yang awal saya kenali ketika mula aktif berblog bertanyakan caranya. Terima Kasih Aisyah

Coding Widget Top Komentator Bulanan

<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < feed.count ; i++)
{
var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
YourBlogUrl=(url blog anda) 
&ExcludedNick1= aRz MoHa (nickname anda di blog)
&ExcludedNick2= Anonymous 
&ShowHowMany=20 (berapa banyak anda perlukan)
&ExcludeCommentsBefore=01-05-2015
&IncludeCommentsBefore=31-05-2015
&_callback=getYpipe
&_id=50b225c916b74b06779b9489abceef2a
&_render=json"
type="text/javascript"></script>

Cara Memasang Widget Top Komentator

1. Pergi ke Dashboard 

2. Layout > Add Gadjet

cara memasang top komentator widget, widget top komentator, arzmoha, tutorial top komentator bulanan,
layout > add gadjet

2. Pilih HTML/JavaScipt

top komentator, widget top komentor, cara memasang top komentator bulanan,
html/javascript

3. anda akan lihat seperti kotak di bawah Configure HTML/Javascript

tutorial cara memasang widget top komentator, top komentator
configure html/javascript
4 di Title anda boleh masukkan " Top Komentator Bulan May". Di Content copy coding yang saya berikan di atas dan masukkan kedalam content. 

5. Selepas masukkan coding tersebut, cuba lihat ada tulisan berwarna merah dan biru gantikan mengikut kesesuaian. kemudian SAVE dan SIAP

aRz juga berharap anda dapat meninggalkan komen sekiranya anda telah mencuba tutorial ini. Mudah-mudahan membantu anda meningkatkan prestasi blog dan memberi manfaat kepada orang lain.

p/s : aRz tidak mengesyorkan anda untuk meletakkan widget top komentator sepanjang zaman sepertimana yang aRz gunakan kerana ianya boleh menjadikan blog anda berat untuk loading. Blog yang berat akan mengurangkan pembaca ke blog anda sekaligus akan menjatuhkan prestasi blog anda serta pembaca tidak akan berminat untuk meninggalkan komen.

Jumpa Lagi.

{ 19 comments.. read them below or add one }

Jari Manis Jari Manis 9 May 2015, 23:44:00
suka entri kerana bermanfaat
Jari Manis Jari Manis 9 May 2015, 23:46:00
dulu waktu mula2 create blog mmg tercari2 dalam internet cara nk pasang tp x ramai yg share so time kasih aRz...x de ke Top komentar yg ada Icon
aRz MoHa aRz MoHa 10 May 2015, 00:34:00
Betul awal awal dlu saya pun tercari-cari
anajingga anajingga 10 May 2015, 22:13:00
This comment has been removed by the author.
anajingga anajingga 10 May 2015, 22:15:00
haha yang atas tu tertypo:) good sharing aRz, tapi kak ana nak tukaq template dulu walau bagaimana pun :)
Karya Mahirah Karya Mahirah 10 May 2015, 22:52:00
haha... kena start from begining semula baru dapat top comenter... hi arzamoha, lama KM tak singgah sini...
Karya Mahirah Karya Mahirah 10 May 2015, 22:53:00
haha... kena start from begining semula baru dapat top comenter... hi arzamoha, lama KM tak singgah sini...
ohcikgu ohcikgu 11 May 2015, 02:50:00
biasa pakai wordpress. Dah lama tak guna blogspot. Kalau wordpress, dah ada plugin dia dah.
Amy J Amy J 11 May 2015, 13:34:00
nice. saya pun buat benda yang sama juga :D
Eka Tikah Eka Tikah 13 May 2015, 07:20:00
nice sharing. boleh try letak la. nk tgk siapa selalu komen blog kite. hehe
yangbaik yangbaik 13 May 2015, 14:34:00
nice sharing... saya dah cuba dan menjadi... terbaik!!!
Z@i Z@mR33 Z@i Z@mR33 14 May 2015, 11:55:00
dh buat tp x kuar pon senarai tu...ke kena ada org komen br kuar nama?
Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 21 May 2015, 11:15:00
sy mmg da pasang daa...br je lagi haha
aisyah ambris aisyah ambris 4 Jun 2015, 12:42:00
hihi.. tenkiu arz, baru bkesempatan nak buat....huhu
Nik Ainaa Nik Ainaa 14 Jun 2015, 22:57:00
nnti aina nk ikut tutorial ini. tq abg arz moha

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih