Ketahui Tarikh Lahir Dalam Tahun HIjrah

Cara Mengetahui Tahir Lahir Dalam Tahun Hijrah

Cara untuk mengetahui tarikh lahir kita dalam tahun hijrah. Kebiasaannya kita hanya ingat tarikh lahir dalam tahun masihi dan mengikut tahun masihi inilah kita sering menyambut hari kelahiran. Kalau mengikut kiraan tahun Hijrah kita sebenarnya lebih tua berbanding tahun Masihi. Sempena hari kelahiran Cik Puteri dan Puan Isteri aRz cuba untuk mencari tarikh lahir Tahun Hijrah dan ada sesuatu yang menarik yang aRz temui yang aRz akan cerita bawah nanti.

cara ketahui tarikh lahir dalam tahun hijrah, masihi hijrah converter,

Periksa Tarikh Lahir Dalam Tahun Hijrah

Untuk memeriksa tahun, bulan dan hari kelahiran anda dalam Kalendar Hijrah boleh mencuba di Periksa Kalendar Hijrah.

Jadi seperti aRz katakan diatas, ada sesuatu yang menarik aRz temui adalah jika mengikut tahun Masihi tarikh lahir Cik Puteri adalah sehari awal dari Puan Isteri. Cik Puteri lahir pada 23 Oktober. Jika mengikut tahun Hijrah aRz lahir pada bulan Zulhijjah dan Cik Puteri pada bulan Muharram selang sebulan. Cik Puteri lahir pada hari selasa aRz pula hari Isnin selang sehari. 

Baik setakat ini dulu. Insyaallah ada entri menyusul selepas ini.

Jumpa Lagi.

{ 19 comments.. read them below or add one }

el el 27 Oct 2015, 11:20:00
cheq lahir hari rabu..ooo leh wat WW lah gini haha
❤Kamsiah❤ ❤Kamsiah❤ 27 Oct 2015, 11:26:00
ya..sehari lbh awal tarikhnya dari th masehi
Qaseh Abadi Qaseh Abadi 27 Oct 2015, 11:43:00
Tudia, 2 tahun lagi tua..huhu
Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 27 Oct 2015, 14:51:00
sy da check lama da 16 ramadan yeayyy
Etuza Etuza Etuza Etuza 27 Oct 2015, 21:50:00
Asalam Arz sangat menarik terima kasih ya
Zizie Zack Zizie Zack 28 Oct 2015, 15:31:00
kalau bahagian hijri tu, kita kena masukkan tarikh apa?
Mummy Julia Mummy Julia 28 Oct 2015, 15:50:00
Mummy pun ada buat ni gak..pakai App Muslim Pro.. :D
aRz MoHa aRz MoHa 28 Oct 2015, 16:25:00
hijri tak perlu isi itu untuk jawapan bila dah convert
Sentiasa Panas Sentiasa Panas 28 Oct 2015, 19:11:00
Tools yang sangat menarik. Nanti la nak cuba lepas ni..;)
jamkho kholesterol jamkho kholesterol 29 Oct 2015, 10:45:00
artikel?blog yang sangat di cari nih
Mia Liana Mia Liana 29 Oct 2015, 15:01:00
wahhh.. boleh check lepas ni..

pstttt.. terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #19 dan blog ini tersenarai dalam http://www.mialiana.com/2015/10/senarai-url-blog-19.html
Anizz Annisa Anizz Annisa 5 Nov 2015, 08:40:00
dah cuba dulu.. kawan yg bgtau.. berguna sgt.. :)
Shahida Dzulkafli Shahida Dzulkafli 5 Nov 2015, 12:44:00
TQ Arz.. disebabkan entry arz ini, sha baru tahu yang sha lahir hari yang sama dengan my gegurl..Kami bertiga lahir hari yang sama walaupun bulan berbeza..

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih