Manipulasi Photography | Ini Bukan Tutorial

Manipulasi, arzmoha.com, gambar cantik, Tips dan Tutorial
| arzmohdhaniffa photography | Selepas Manipulasi
arzmoha.com, gambar asal, manipulasi, Tips dan tutorial
|arzmohdhaniffa photography | Gambar Asal

APA ITU MANIPULASI?

Mereka kata manipulasi itu adalah tindakan mengubah gambar dengan menggunakan perisian supaya kelihatan indah dan cantik serta terselit makna didalam serta sukar untuk dikenal pasti samada palsu atau benar.

APA KEGUNAAN PHOTO MANIPULASI?

Saya bukanlah seorang yang expert atau handal dalam bidang ini. Jadi tak mampu nak jelaskan dari pandangan peribadi saya sendiri. Tetapi dari bacaan dan bacaan photo manipulasi kegunaannya adalah ALAT kepada photographer, photojournalist, photo editor, grafik designer, media masa menyampaikan sesuatu kepada masyarakat. Tetapi...ada juga yang menyalahgunakan ilmu manipulasi ini untuk sesuatu tujuan yang tidak baik.

Semua faham? Ini bukan entri tutorial macam entri Cara Hasilkan Gambar Cantik Black and White?.
 Dah baca? Ok. Cuba tengok gambar diatas tu. Itu adalah teknik manipulasi yang saya pernah lakukan. Tetapi saya tidak mampu untuk mengubah gambar tersebut seakan benar. Manipulasi ni macam seni yang sangat halus. Apa yang membuatkan saya mengubah gambar tersebut disebabkan oleh excited baru kenal perisian photoshop. Gambar asal di ambil masa di Lost World Of Tambun. Hasilnya taklah macam otai-otai yang ada di Malaysia mahupun luar negara. Satu lagi gambar yang saya hasilkan seperti dibawah.

manipulasi, kegunaan, arzmoha.com, arzmohdhaniffa photography, Tips dan Tutorial
| arzmohdhaniffa photography | Manipulasi 
Gambar diatas adalah gambar terakhir saya cuba teknik ini sehinggalah hari ini. Teknik ini sangat susah untuk mahir. Jadi saya terus tinggalkan. Menarik sangat ka gambar manipulasi ini? Benarkah teknik manipulasi boleh sampaikan mesej berguna? Jom tengok contoh gambar yang hebat.

Credit to : www.kitaro10.com

Credit to : www.grawebtasarim.com

dan tidak lupa Otai Manipulasi Malaysia. KUKUBESI.
boleh lihat hasilnya disini http://www.kukubesi.com dan juga Laman Facebook Kukubesi.

Diluar negara sudah ada yang digunakan sebagai amaran papan tanda sebagai peringatan yang kreatif dan mudah difahami dengan cepat. Di Malaysia dah ada yang di paparkan? Saya pun tak pasti.
Baik setakat ini sahaja. Jumpa Lagi.








{ 52 comments.. read them below or add one }

TunSha Ayunie TunSha Ayunie 17 Jul 2014, 19:06:00
cantik gilerr effect dia... minatnyeeeeeeee
Syahidah Fadilah Syahidah Fadilah 17 Jul 2014, 19:11:00
macam mana nk buat ni? *excited nk tahu :D
chegu zam chegu zam 17 Jul 2014, 19:16:00
ohh sangat menarik... kalau tak tengok gambar asal, rasanya macam betul2 tengah laut
Eshamz Halim Eshamz Halim 17 Jul 2014, 21:40:00
Terbaekkk lah bro...aku dulu selalu ler superimposed gambar guna photoshop tp skrg ni dah kurang dah cuma post processing biasa jer... :D .. kukubesi tu dr dulu lg giler2 editnya...ekekekeke.. :D
irrayyan irrayyan 17 Jul 2014, 21:50:00
lawaaa....baru nak tanya pantai mana la tu...nak g jugak..hahaha
Norniwanie Nasarudin Norniwanie Nasarudin 17 Jul 2014, 22:22:00
Fuhh..hebatnya...serius teruja..:D
Jemput join segmen wanie kalau sudi..

http://norniwanie.blogspot.com/2014/07/segmen-pertama-wanie.html

Terima kasih..
Qaseh Vee Qaseh Vee 17 Jul 2014, 22:55:00
mmg awesome . sis elak utk guna photoshop . sekali dah dok situ , blh habis masa berjam2 n kerja lain jadi terabai ... heh heh
Sobri Yaacob Sobri Yaacob 18 Jul 2014, 00:24:00
dasyat la bro hasilnya..aku ps ni..basic je tahu..ni dah advance ni..
terbaik!!
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:27:00
gambar yang mana terpukau.
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:30:00
minat ka. saya tak pandai pun bab ni. Kena berguru dengan Kukubesi. Dia ada buat kelas
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:31:00
kalau ada masa saya beri tips yang saya tahu dan mampu untuk ajarkan
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:33:00
kalau lihat betul-betul banyak lagi kekurangan
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:34:00
hebatkan kukubesi. tak mampu nak edit macam dia berpuluh-puluh layer
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:37:00
betul. kadangkala tak sedar dah siang
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 01:38:00
yaka ni, nampak macam pro ja sobri ni
ieta mat sa'ad ieta mat sa'ad 18 Jul 2014, 01:54:00
wow.... hebat juga teknik photoshop ni rupanya... Saya dah lama tak buka photoshop. Ala2 super impose ke ni Encik Arzmoha?
aRz MoHa aRz MoHa 18 Jul 2014, 02:07:00
Lebih kurang jugak la. Jadi bila terima gambar dari siapa pun perlu periksa terlebih dahulu. Zaman sekarang zaman canggih
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz 18 Jul 2014, 06:18:00
Wah wah wah ..terernyerrr ..TERBAIK la ...Tq ya Arz sudi berkongsi info
Fadzi Razak Fadzi Razak 18 Jul 2014, 07:17:00
Dah hampir percaya dah gambar first tu tadi. rupenye photo manilpulate je
anamizu anamizu 18 Jul 2014, 10:56:00
memang real gila la ! sbb tu zmn skg ni xleh main pecaya je kan.
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 18 Jul 2014, 11:22:00
wah menarik sungguh, kalau ada msa boleh share tips nak mngeditnya..hihi..btw blkg tu gunung kinabalu kan? :D
Sheila Salim Sheila Salim 18 Jul 2014, 13:29:00
Assalamualaikum.. smart gila. ohhh manupulasikan gambar ye.. hmm
Bahrain Bahrain 18 Jul 2014, 14:19:00
menarik gambar pertama macam real pula.
Anizz Annisa Anizz Annisa 18 Jul 2014, 18:13:00
wah..terbaik nie.. :) tunjuk kat adik anis la entry nie..hihi..
Khir Khalid Khir Khalid 18 Jul 2014, 19:16:00
Huh menarik... kena pandai bab2 teknik ni kan.. thanks sharing... :)
Amy J Amy J 18 Jul 2014, 23:47:00
eiii..takutnya tengok gambar yang dah dimanipulate tu. :O
Jia Rizaira Jia Rizaira 19 Jul 2014, 00:06:00
ini mmg sgt kreatif...pernah try gak dulu...tp tak menjadi...
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 06:36:00
Masih banyak kelemahan Fadzi Razak
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 06:43:00
macam-macam jenis manipulasi kita boleh tgk sekarang ni. termasuk video. jadi perlu berhati-hati dalam penyebaran video dan gambar. takut fitnah
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 06:51:00
Kalau nak share tips dan cara edit. agak panjang tutorial yang saya perlu buat. Tetapi kalau agak simple takut ramai yang tak faham. Insyaallah saya fikirkan dulu.
Takut blog menjadi semakin lembab
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 06:54:00
wsalam. terima kasih ya Sheila Salim
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 06:58:00
terima kasih Bro Bahrain. Saya pun masih belajar dan belajar
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 07:00:00
Wah guru pertama Photoshop CS saya ni
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 07:00:00
terima kasih anizz Annisa. Adik minat photoshop ka?
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 07:03:00
teknik tu kena mahir. saya sendiri pun tak boleh mahir. kena masuk kelas dan banyak latihan baru boleh mahir
aRz MoHa aRz MoHa 19 Jul 2014, 07:05:00
gambar Amy J pun saya boleh buat macam ni huhu. nak cuba?
Anwar Abdullah @ Kaio Anwar Abdullah @ Kaio 19 Jul 2014, 09:26:00
Photo manipulation adalah salah satu cabang dalam photograpy editing! taiko manipulasi malaysia yang dah menempa nama semestinya KUKU BESI MANIPULASI! gila kalau tengok artworkd dia. tah berapa layer untuk satu gambar tu. haha!
www.kaio.my
aRz MoHa aRz MoHa 20 Jul 2014, 03:51:00
memang gila buat manipulasi dengan entah berapa layer yang digunakan. Tapi berbaloi rasanya dengan bayaran yang diterima :)
Nurul Says Nurul Says 20 Jul 2014, 09:14:00
kikiki macam berangan pun ada gittew hihi
Nor Ariffin Hamzah Nor Ariffin Hamzah 20 Jul 2014, 11:47:00
Memang best kalau dapat explore tentang manipulasi gambar ni. Ambil masa bertahun juga la kalau nak pandai macam ni.
aRz MoHa aRz MoHa 20 Jul 2014, 13:10:00
haha nampak macam berangan dok tengah laut kan
aRz MoHa aRz MoHa 20 Jul 2014, 13:11:00
Kalau setakat tahap yang saya ada mungkin seminggu dua dah boleh mahir. Tapi nak sampai tahap KUKUBESI mungkin la bertahun CP

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih