Fenomena Gerhana Bulan 8 Oktober 2014


Gerhana bulan, cerapan gerhana bulan, Jabatan mufti pulau pinang, eclipse of full moon
gambar dari laman web Jabatan Mufti PP
Salam. Semoga semua sihat. Terima kasih sudi membaca blog saya.
Seperti sebelum ini saya ada ingatkan mengenai Fenomena Gerhana Bulan yang kedua dalam tahun ini.
Walaubagaimanapun untuk kali yang kedua ini sahaja yang boleh dilihat di bumi Malaysia.
Sekiranya langit cerah dan tidak mendung.
Untuk pengetahuan anda semua Fenomena gerhana bulan penuh ini bermula dari jam 4.15 petang- 9.33malam.

Satu program Cerapan Gerhana Bulan juga diadakan di Masjid Abdullah Fahim, Kepala Batas Pulau Pinang seperti yang di beritahu di dalam laman web Jabatan Mufti Pulau Pinang. Mereka yang tinggal berdekatan boleh bersama-sama melihat kejadian alam ciptaan Yang Maha Kuasa.

Sebagai umat Islam digalakkan untuk bersama-sama mengadakan Solat Sunat Gerhana Bulan, memperbanyakkan zikir dan tasbih.
Boleh merujuk gambar di bawah waktu fenomena ini dan cara mengadakan Solat Sunat Gerhana Bulan Jabatan Mufti Pulau Pinang
atau terus ke laman web Jabatan Mufti Pulau Pinang

gerhana bulan, eclipse, waktu fenomena gerhana bulan,

Cara sunat gerhana bulan, eclipse, zikir dan tasbih sempena gerhana bulan.


Jumpa Lagi.

{ 30 comments.. read them below or add one }

Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 8 Oct 2014, 11:23:00
x dpt tgk (dlm kol 4 sbb dlm opis) tp hrp2 dpt tgk lps opis hour n solat sekali..
aRz MoHa aRz MoHa 8 Oct 2014, 11:32:00
Kalau tak silap saya bumi malaysia hnya akan nampak selepas kemuncak gerhana bulan sekitar jam 7ptg
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz 8 Oct 2014, 11:37:00
Kalau la dapat tengok .. InsyaAllah tunggu masa tu .. Thansk Arz sebab sharing
aRz MoHa aRz MoHa 8 Oct 2014, 11:45:00
sharing is caring kak lya
Mek Onie Mek Onie 8 Oct 2014, 11:48:00
semoga berpeluang untuk tgk :D
Anizz Annisa Anizz Annisa 8 Oct 2014, 15:38:00
moga2 dapat la tengok.. cuaca macam mendung je kat sini..huhu
anajingga anajingga 8 Oct 2014, 23:01:00
tak berapa jelas dari pandangan mata kasar,mungkin kerana cuaca seperti berjerebu di sekitar Rawang petang ni, apapun itulah tanda kebesaranNya sebagai peringatan kepada hamba-hambaNya jua..
♥ Mrs. Secretary ♥ ♥ Mrs. Secretary ♥ 9 Oct 2014, 11:08:00
Ermmm tak dapat tengok pun smlm..huhuhu...
aRz MoHa aRz MoHa 9 Oct 2014, 13:29:00
yaka. Insyaallah nanti ada la orang share di media sosial...tengok gambar pun jadi la
aRz MoHa aRz MoHa 9 Oct 2014, 13:30:00
Semoga kejadian fenomena ini dapat mendekatkan kita dengan pencipta
aRz MoHa aRz MoHa 9 Oct 2014, 13:30:00
dapat tengok tak semalam anizz
Karya Mahirah Karya Mahirah 9 Oct 2014, 13:39:00
tak dapat tengok huhu.. lg pun cuaca tak bagus kat sini.. jd tak jelas..
Nor Ariffin Hamzah Nor Ariffin Hamzah 9 Oct 2014, 15:13:00
Tak dapat tengok dengan jelas sebab berawan time tu.
Sentiasa Panas Sentiasa Panas 9 Oct 2014, 16:39:00
Tak sempat tengok live la semalam..
Eshamz Halim Eshamz Halim 9 Oct 2014, 23:24:00
Tak sempat nak tengok laaa... rugi2..
Amy J Amy J 10 Oct 2014, 13:15:00
saya pun x dapat tengok. xpelah, tak ada rezeki. hmmm
aRz MoHa aRz MoHa 10 Oct 2014, 16:29:00
atas faktor cuaca tak boleh buat apa
next time insyaallah
aRz MoHa aRz MoHa 10 Oct 2014, 16:30:00
ramai tak dapat tengok rupanya
aRz MoHa aRz MoHa 10 Oct 2014, 16:30:00
yaka Bro eshamz. next time la yer
aRz MoHa aRz MoHa 10 Oct 2014, 16:31:00
itulah jerebu kan sekarang
TunSha Ayunie TunSha Ayunie 10 Oct 2014, 19:29:00
dulu masa kecik abah sha selalu kejutkan anak2 untuk tengok gerhana bulan, sebab bulan ni selalu terbit betul2 boleh nampak kat tingkap mama abah.... sekarang dah pindah rumah... tidak lagi.. heee ~
Etuza Etuza Etuza Etuza 11 Oct 2014, 07:32:00
sama lah juga masa kecil dulu satu kampung tengok gerhana, masa tu masih jahil kot gerhana, Etuza ingat orang kampung akan ketakutan tingok bulan dan bumi jadi gelap..mereka beramai2 pukul tinn, gendang bagai..riuh sekampung..tak tau lah ajaran siap tu. time tu baru 8 ke 9 tahun tak berapa ingat..cuma Etuza ada curi2 pukul tin nak try kuat ka pukulan etuza masa tu hehehehe..lucu. Walhal gerhana ni satu bukti kekiuasaan yang Esa
aRz MoHa aRz MoHa 11 Oct 2014, 09:55:00
owh....masa kecik dulu saya kerap tgk gerhana matahari menggunakan filem dan spek mata
aRz MoHa aRz MoHa 11 Oct 2014, 09:58:00
BIla bercampur kesemua daerah dalam negara banyak kita dapat kongsikan pengalaman yang menarik untuk didengari
Farrah MF Farrah MF 12 Oct 2014, 07:56:00
This comment has been removed by the author.
Farrah MF Farrah MF 12 Oct 2014, 07:57:00
tak berpeluang tengok. cuaca kat tempat akak tak mengizinkan.
Scha Nazri Scha Nazri 14 Oct 2014, 00:30:00
teringin nak tengok depan2

T___T

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih