Bebas dari Spam

Salam. Selamat Pagi. Harap Semua Ceria.
Sebenarnya ada sesuatu yang menjadi saya tertanya-tanya. Tertanya-tanya mengenai tajuk entry ini.
Sudah menjadi kebiasaan blog saya akan dipenuhi komen spam. Bukan itu yang menjadi tanda tanya, tapi yang menjadi tanda tanya adalah komen spam ini mula tiada sejak beberapa hari yang lalu.

Pernahkah anda mengalaminya? Atau ada sesuatu yang tidak kena?
Dibawah ada lah bukti dan setting komen yang saya guna

Spam, blog, komen, tanda tanya
Tiada komen Spam

Spam, setting, komen, comment, tetapan,
Setting komen di blog

Ada Sesiapa yang boleh menjawab mengenai hal ini?

Jumpa Lagi


{ 36 comments.. read them below or add one }

Scha Nazri Scha Nazri 30 Oct 2014, 06:58:00
saya pun dh jarang kena spam. dia dh mcm boleh detect yg komen ni spam. kenapa? abg arz tak suka ke? hehe
Sentiasa Panas Sentiasa Panas 30 Oct 2014, 07:23:00
Betul la. Minggu ni blog SP langsung tiada spam. Mungkin update terbaru dari google bakal menyusul..siapa tahu kan..
irra yyan irra yyan 30 Oct 2014, 07:38:00
Elok la begitu. Email pon xpenuh dengan spam. Klu idok jenuh nak mendelete mommy Irra
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 08:43:00
haha bukan tak suka...tapi selalu memang kena delete banyak-banyak, tiba-tiba langsung takdak, rasa pelik juga
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 08:43:00
oh terima kasih SP, takut juga kalau tersilap setting
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 08:44:00
ooo. ok CP...saya rasa janggal bila sesuatu perubahan berlaku
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 08:45:00
haha. bagus jugala jika setting seperti ini ada. tapi takut ada komen yang betul diaanggap spam pula
lia lia 30 Oct 2014, 08:51:00
akak mmg x pernah ada spam pon... blog x glemer mcm akak mmg gitu ha3
mama amir mama amir 30 Oct 2014, 09:14:00
Saya tick yg registered user...xpastila bole kne spam juga ke sebab belum pernah kena lagi
hidayu ayumie hidayu ayumie 30 Oct 2014, 09:33:00
Ayu xpenah ade komen spam..
Kenapaa ye??
Heeee
Farrah MF Farrah MF 30 Oct 2014, 09:41:00
Dulu memang jenuh delete komen spam. Skrg memang dah suci murni :)
SalbiahM SalbiahM 30 Oct 2014, 10:01:00
mungkin ada something yang blogspot buat kot?lama dah tak check spam ni.oh by the way, feedbacak pasal blog aktif tu.. currently saya pakai url : blognisalpunya.blogspot.com tu je satu-satunya blog saya.tukar url twice, tu sebab arz confuse kot.thanks reading my blog ye :)
Anizz Annisa Anizz Annisa 30 Oct 2014, 10:16:00
anis gune register user tu.. sebab nak elak spam.. dulu2 bile bukak blog kerja pertama nak kena padam msg spam..huhu.. sekarang takde dh..hihi..
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 10:17:00
wow....biar betul tak pernah ada spam....saya sebelum ni dihujani dengan lebatnya. tapi [ageview tetap rendah
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 10:18:00
ooowh....kalau anonymous nak komen macam mana? contohnya silent reader?
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 10:57:00
akak farrah guna setting apa?
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 11:00:00
owh maybe la....tengok bersih murni.

Ok hari tu pening mana satu blog saya nak terjah hehehe
ok...
aRz MoHa aRz MoHa 30 Oct 2014, 11:01:00
owh registered user. tapi macam mana mereka yang tak ada ID nak komen?
Naniey Jemiey Naniey Jemiey 30 Oct 2014, 12:42:00
tak pernah lah pulak nak ambik tahu pasal mesej spam nie... kena cek jugak ni..
Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 30 Oct 2014, 16:35:00
dulu kn jg. pastu tkr ke registered users. ok laa pastu
Etuza Etuza Etuza Etuza 30 Oct 2014, 21:31:00
asalam..blog Etuza yang lama selalu ada spm dahulu, tapi blog baru belum jumpa. SPAM tu agak tak seronok kelihatannya, kena hapuskan..Etuza dalam bab ni pun tak faham..spm tu agaknya ada benda tak senonoh kot dalam..baik kata2 atau ada gambar porno. biasa macam tu.
Nurashikin ZA a.k.a NAZECK Nurashikin ZA a.k.a NAZECK 31 Oct 2014, 06:43:00
Maksudnya x boleh setting 'Anyone', kan?
Amy J Amy J 31 Oct 2014, 17:35:00
saya pun pakai registered user pnya. cuba abang Arz tgk kat blog saya. boleh jadi anonymous tak? kalau boleh, abang Arz tukarlah setting. kalau abang Arz nak ada anon gak, xyah tukar pape la. hehe

bagus juga dia dah tapis. bukan kita tgk pun...
aRz MoHa aRz MoHa 1 Nov 2014, 04:21:00
Boleh setting cuma akan byk mesej spam
JAWATAN KOSONG TERBARU JAWATAN KOSONG TERBARU 5 Nov 2014, 01:34:00
Takde SPAM tu tanda ada perubahan dari segi upgrade perisian di blogger2 dan tempat biasa kene spam...
Eshamz Halim Eshamz Halim 5 Nov 2014, 08:09:00
SPAM yang biasa menjadi masalah blogger... leceh tul kadang2..
Jari Manis Jari Manis 5 Nov 2014, 22:23:00
pelik jgk nih..klaau setting begitu biasanya msg spam akan masuk beratus2..so mmg tak leh nk jawab soalan tu :-)
Jari Manis Jari Manis 5 Nov 2014, 22:23:00
ehh..lupa nak tanya..kenapa nak accept msg dari SPAM
aRz MoHa aRz MoHa 6 Nov 2014, 00:24:00
bukan nak terima cuma rasa pelik kenapa tiba-tiba tiada. Tapi sebenarnya beri peluang pada mereka yang tiada akaun google+ komen
aRz MoHa aRz MoHa 7 Nov 2014, 05:16:00
owh. bagus jugalah kiranya
aRz MoHa aRz MoHa 7 Nov 2014, 05:17:00
betul tu amy J. Tapi bagaimana any nak komen di blog?
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz 22 Nov 2014, 00:31:00
Kak Lya punya setting pon macam Arz punya jugak ...Tapi Kak Lya punya kalau tak APP komen takde la masuk terus kat kotak komen macam Arz punya ..Sebabnya Kak Lya baca dulu semua komen baru la APP ..Kalu tak nanya la sebab kat blog mmg banyak SPAM komen huhuhu...........

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih