Kelajuan Blog | Teruk Sangat?

Salam. Selamat Pagi. Semoga Ceria Semuanya.
Lebih kurang 2 hari offline. Terputus hubungan seketika.
BIla hari ini mula tengok blog. Terkejut. Kata pakar blogspot siapa lagi kalau bukan Bro HH
Blog yang baik sepatutnya boleh load dalam masa 3seconds. 


Stress rasa. Tapi apa boleh buat. Senyum jela.
Sapa boleh bantu saya supaya boleh turun 3 seconds?
Sudah pasti setiap entry akan ada gambar.
Takkan lah saya nak letak gambar bersaiz kecil?
atau kualiti gambar lebih kecil?

Harap ada yang sudi beri nasihat.
Buat semua yang mempunyai blog boleh test kelajuan blog anda DISINI

Page Scoring, kelajuan blog, blogspot,
periksa kelajuan blog di pagescoring

{ 64 comments.. read them below or add one }

Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal 26 Sep 2014, 10:48:00
Assalammualaikum...arzmoha,

boleh mselim3 test kelajuan blog mselim3....nie

mselim3
lia lia 26 Sep 2014, 10:50:00
akak pon baru tau ada kelajuan bagai blog ni.... he3... btw thnks la bg ilmu baru yer kat akak hari ni... ;p
Mas Zull Mas Zull 26 Sep 2014, 11:44:00
assalamualaikum arz...jom kita try...:)
Farrah MF Farrah MF 26 Sep 2014, 11:50:00
Sayanglah kalau gambar dikecilkan. Gambar2 Arz cantik :)
aRz MoHa aRz MoHa 26 Sep 2014, 14:25:00
dari pengalaman saya. yang tinggalkan komen baru tahu semuanya dah expert ye tak? haha
aRz MoHa aRz MoHa 26 Sep 2014, 14:27:00
betul ka baru tahu ni hehe
Ntah dah expert semua ni...hehe
aRz MoHa aRz MoHa 26 Sep 2014, 14:29:00
pernah buat gambar kecil. tapi rasa macam tak brapa best
hidayu ayumie hidayu ayumie 26 Sep 2014, 17:51:00
uhh ayu punye pom mcm berat sgt je... jom same2 kuruskan blog.. hehhehehe
Anizz Annisa Anizz Annisa 26 Sep 2014, 18:22:00
eh oke la nie berat blog arz.. anis timbang blog aritu.. berat jugak tu.. hadoii.. dh byk widget buang..huhu
Etuza Etuza 26 Sep 2014, 22:49:00
ringan ..laju ni ..tahnia ya
Etuza Etuza 26 Sep 2014, 22:51:00
teknik nak ringan antaranya ni lah cara hanya papar 1 entry, blog Etuza 3 paparan aganya berat tu..hehehe
anamizu anamizu 27 Sep 2014, 01:10:00
uishh ana try check blog ana. dpt dlm 4.10 scnd. kira kuruih gak la dah blog ana yesss hehe
TunSha Ayunie TunSha Ayunie 27 Sep 2014, 02:17:00
dah check... 10 point something camtu... tak tahu la apa yang lebih... hahaha... tapi kira ok la tu...
nana liena nana liena 27 Sep 2014, 09:28:00
tapi tak ada la teruk sangat berat badannya..hehe..gambar dikecilkn tak cantik la nakk tgk.. dah lama tak singgah sini..uhuhu
Cikgu Norazimah Cikgu Norazimah 27 Sep 2014, 09:32:00
takdela berat sgt, kira kategori slim melim gak ler ni, blog cn agak 'chubby' ! hehe
anajingga anajingga 27 Sep 2014, 10:52:00
Alah sikit punya hal tu aRz, oklah 5 saat lebih je,gambar2 cantik kat sini tak best lah kalau saiz kecil... :)
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz 27 Sep 2014, 12:21:00
Huhuhu Kak Lya punya pon berat la Arz ...sebab gambar la huhuhhu..Tu la kena resize balik gambar bagi kecik huhuhu.kalau kecik tak best la kan ..Tak berapa nak cantik hahaha
Jari Manis Jari Manis 27 Sep 2014, 18:19:00
x der tips klau nk turun 3sec coz sis punya pun dh cecah 6sec
Hikayat Seorang Budak Hikayat Seorang Budak 27 Sep 2014, 23:08:00
hehe. pagescoring ni tak menentu kadang tu. tapi bawah 10saat ok la tu. nak terbaik 3saat kebawah la kot. tapi sy pon xtau camne nak buat :)
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:09:00
owh bawah 10 saat. mmm klau mampu nak turunkan lagi
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:11:00
betul tu kak Lya...tapi dengan tips yang akak JM nasihat seperti buat "see more" meringankan sikit blog
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:12:00
oowh. tak ada masalah la yer
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:13:00
hmmm terima kasih CN atas komen yang diberi
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:15:00
terima kasih sudi berikan feedback dan singgah disini
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:15:00
tahniah. dah berjaya slim
aRz MoHa aRz MoHa 28 Sep 2014, 17:17:00
Pernah cuba papar 1 entry tapi rasa macam tak menarik
Etuza Etuza 29 Sep 2014, 00:24:00
asalamualaikum..entry baru dah set ke sahabatku aRz..mesti menarik entry baru kan..tq selalu ke blog Etuza ya
aRz MoHa aRz MoHa 29 Sep 2014, 10:30:00
dalam draft dah ada. tapi belum check semula
IbuNoey IbuNoey 29 Sep 2014, 14:46:00
thanx for the info..sy dah try banyak kali.berubah-ubah la..so far, tak sampai below 5 la..maybe sebab blog sy tak banyak widget kut.hehe.
Siti Aisya Ibrahim Siti Aisya Ibrahim 29 Sep 2014, 15:49:00
salam arz moha.... giveaway saya still on lagi, sebenarnya abes hujung bulan 10, bukan hujung bulan 9...sudi2lah join ye... paris souvenirs giveaway by JINDRISSKA KLIK

yang pasal nak lajukan blog loading tuh kan, rasanya boleh try, letak dekat homepage kurang dari 5 entry shj, kemudian, kalau gambar, kecikkan sikit je, saya selalunya edit guna Ms 2010, just kompress jadikan gambar tuh 'dokumen', dia ringan sikit je, tapi tak jejaskan sangat kualiti gambar...hope dapat membantu ye... :D blog ni ok ke, laju jugak load, lagipon dah ada 'read more' tuh dah oklah kot kan... :D
Siti Aisya Ibrahim Siti Aisya Ibrahim 29 Sep 2014, 15:51:00
anyway, terima kasih datang singgah blog saya ye... :D
Sobri Yaacob Sobri Yaacob 29 Sep 2014, 23:18:00
owh buat sahaja mana yg kau selesa bro..
btw sayang klau gambar cantik ltak saiz kcik..
dah x leh nak nikmati dah..
tapi blog ni loading laju je.. ok lg la bro..
Karya Mahirah Karya Mahirah 30 Sep 2014, 01:58:00
KM punya lagi dasyat... tu tahap parah dan tak boleh buat apa huhu..
aRz MoHa aRz MoHa 1 Oct 2014, 12:42:00
terima kasih atas tips yang diberikan. Insyaallah saya akan mencubanya
INsyaallah saya akan join
Amy J Amy J 1 Oct 2014, 12:42:00
saya test tempat lain, lain lak loading testnya. tempat ni beza masa... aik, mana satu yang betul ni -.-
aRz MoHa aRz MoHa 1 Oct 2014, 12:43:00
terima kasih atas pendapat Sobri Yaacob
aRz MoHa aRz MoHa 1 Oct 2014, 12:44:00
Kena tengok widget dan entri letak pagebreak tak
aRz MoHa aRz MoHa 1 Oct 2014, 12:44:00
boleh cuba ja yang mana pun. saya ikut bro Hasrulhassan recommend kan
Anizz Annisa Anizz Annisa 1 Oct 2014, 14:46:00
lagu dah lame buang..huhu.. tgh pikir ape lagi nak dibuang..huhu
Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 1 Oct 2014, 22:40:00
Widget2 yg x perlu tu... harus d buang je
Jari Manis Jari Manis 2 Oct 2014, 07:20:00
Kelajuan blog perlu di utamakan bagi mengelakkan dari reader terus setia :-)
Nor Ariffin Hamzah Nor Ariffin Hamzah 2 Oct 2014, 10:06:00
CP pun tengah cari cara untuk lajukan blog
aRz MoHa aRz MoHa 2 Oct 2014, 11:04:00
banyak tips yang boleh digunakan CP
Scha Nazri Scha Nazri 2 Oct 2014, 14:21:00
Entry scha yang latest ada banyak gambar. So, scha letak satu entry sahaja kat main page. entry bergambar makan banyak masa nak load. tapi gambar2 tu penting. haha
Eshamz Halim Eshamz Halim 3 Oct 2014, 09:12:00
Thanks for sharing bro... nak test lah....

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih