Fenomena Gerhana Bulan Penuh

Gerhana bulan Penuh, Full Moon, gambar cantik, jurufoto perkahwinan utara dan pantai timur
| arzmohdhaniffa photography | Bulan Penuh


Salam Jumaat. Dah Makan Tengahari?. Sihat?
Alhamdulillah.
Baru beberapa hari lepas saya kongsi gambar bulan penuh. 
Buat yang belum baca rujuk DISINI

Hari ini saya baru terbaca mengenai Fenomena Gerhana Bulan Penuh yang akan berlaku sekali lagi pada 8 Oktober 2014 pada waktu maghrib.
Sebelum ini telahpun berlakunya gerhana bulan pada 15 April 2014. Dalam tahun ini kejadian gerhana bulan sebanyak 2 kali. Subhanallah. Walaubagaimanapun fenomena Gerhana Bulan sebelum ini tidak dapat dilihat di langit Malaysia.

Untuk maklumat lebih lanjut anda perlu rujuk pakar dalam bidang ini FalakOnline.
Jika anda betul-betul minat boleh baca penerangan yang lebih detail serta video mampu membuatkan anda lebih memahami.

Apa Itu Gerhana Bulan?


Gerhana matahari terjadi disebabkan bulan berada ditengah antara Bumi dan Matahari. Kejadian Gerhana Bulan pula adalah disebabkan oleh Bumi berada ditengah antara Matahari dan Bulan.

Jika anda masih belum faham mengenai Gerhana Bulan boleh baca DISINI panjang lebar diceritakan oleh Cikgu Hamzah.

Apakah Boleh Mengambil Gambar Fenomena Ini?


Itu saya sendiri tidak pasti. Bagaimanapun kita tunggu detik ini samada mampu untuk mengambilnya atau pun tidak. Keadaan cuaca juga turut memberi kesan jika ingin mengambil gambar fenomena ini.

Jumpa Lagi.

{ 34 comments.. read them below or add one }

Khai♥Rin : anies Khai♥Rin : anies 12 Sep 2014, 15:54:00
hrp2 x terlepas tarikh tu (dkt dgn raya haji)
Karya Mahirah Karya Mahirah 12 Sep 2014, 16:25:00
dulu gerhana 44 tahun sekali.. sekaran gerhana beberapa tahun sekali..

p/s:jawapan utk GA KM, boleh je join walaupun tak de insta... GA tak rigit sangat. Meh join sekarang! (^^,)
Cik Asma BLuppy Cik Asma BLuppy 12 Sep 2014, 20:12:00
set date ni dlm phone alarm. hehe
Mimi Azirah Mimi Azirah 13 Sep 2014, 00:52:00
subhanallah kuasa Allah berkehendakkam jdnya sesuatu
aRz Moha aRz Moha 13 Sep 2014, 08:09:00
semoga tak lupa buat saya dan yang lain. Insyaallah nanti saya ingatkan di page saya
TunSha Ayunie TunSha Ayunie 14 Sep 2014, 01:32:00
thx sharing abg arz... tak sabar rasa nak tengok... harap2 sempat....
irrayyan irrayyan 14 Sep 2014, 10:35:00
photoG yg hebat! gambar semua cantik2
irrayyan.com
Etuza Etuza 14 Sep 2014, 11:00:00
asalamualaikum..singgah membaca hal bulan ya
Akif Imtiyaz Akif Imtiyaz 14 Sep 2014, 18:42:00
Kak lyz pon tak thu ttg ni klau arz tak ip entry ni..thanks arz sdi berkongsi info.
aRz MoHa aRz MoHa 15 Sep 2014, 07:03:00
sama-sama kita berkongsi kak Lya
aRz MoHa aRz MoHa 15 Sep 2014, 07:04:00
terima kasih Etuza. Nanti saya singgah
aRz MoHa aRz MoHa 15 Sep 2014, 07:06:00
ada waktu yang bulan tak kelihatan disebabkan terlindung oleh bumi. apapun sama-sama kita tunggu
aRz MoHa aRz MoHa 15 Sep 2014, 07:09:00
Saya pun tak pasti dengan lensa 18-200 mampu ka nak rakam fenomena ini
aRz MoHa aRz MoHa 15 Sep 2014, 07:11:00
terima kasih KM saya dah join
Eshamz Halim Eshamz Halim 15 Sep 2014, 08:11:00
lawa gambar bulan tu...... :D
Sal Bee Yah Sal Bee Yah 16 Sep 2014, 13:09:00
mesti ramai photog berazam nak tangkap gambar nanti :)

btw, cantik gambar bulan yang awak capture ni
aRz MoHa aRz MoHa 17 Sep 2014, 01:14:00
Insyaallah nak jugak dapatkan.
Scha Nazri Scha Nazri 18 Sep 2014, 00:44:00
Cantik sangat gambar bulan. SubhanaAllah.
aRz MoHa aRz MoHa 18 Sep 2014, 10:33:00
kalau duduk tepi laut, tempat lapang lagi best bulan huhu
Jari Manis Jari Manis 18 Sep 2014, 12:11:00
Ishh..akak lum komen lagi entri ni yek..bulan nampak cantik dari jauh tapi bila di lihat dari dekat lain rupanya..apaun yg pasti semua makhluk ciptaan Allah itu cantik..ehh..komen ada kena mengena ngan entri tak?
nur as nur as 18 Sep 2014, 18:30:00
8 Oktober! Yes! Simpan date ni elok-elok, hehe
aRz MoHa aRz MoHa 19 Sep 2014, 23:13:00
Setiap kejadian, kita disuruh melihat dan memerhatikan setiap kejadiannya
Yun Sing Yun Sing 25 Sep 2014, 18:50:00
Waa.. tak sabar :D Teringin nak tengok gak.. harapnya kali ini jadi la.. selalu nak tengok tak jadi :3
Farrah MF Farrah MF 26 Sep 2014, 11:56:00
Tak sabar nak tunggu 8 Oktober :)
aRz MoHa aRz MoHa 26 Sep 2014, 14:26:00
semoga langit cerah dan diizinkan untuk melihat

Tinggalkan Komen dan Pendapat serta kritikan anda. Terima Kasih